Via de barok terug naar het ‘gouden’ punkjaar 1978: “Stadswaag was het epicentrum”


Frank Heirman in Gazet van Antwerpen, Monday 16th July 2018, Belgium.


Op 6 september geven The Kids een gratis concert in de Academie als startschot van ‘Naughty Kids – punk in Antwerp’, de allereerste expositie die punk in Antwerpen in kaart brengt. “Punk was meer dan rebelse muziek. Het liet sporen na in mode en kunst, tot vandaag”, stelt samensteller Johan Pas.

Johan Pas wil zijn tweede jaar als Academiedirecteur starten met een energiestoot. ‘Naughty Kids – Punk in Antwerp 1978-2018’ wil meer zijn dan een documentaire tentoonstelling over rebellerende jongeren eind jaren zeventig. Het wordt een totaalevenement van drie weken, waarin wordt nagegaan hoe punk doorwerkte op vele gebieden en tot vandaag sporen nalaat. 

“Ik broedde al een tijdje op het idee, maar nu viel alles in de plooi”, zegt Johan Pas. “De Academie is de geknipte locatie. Destijds vonden er punkevenementen plaats en we zitten op twee stappen van de Stadswaag, het epicentrum van de punkbeweging.”

‘Naughty Kids’ maakt deel uit van de randprogrammatie van Antwerpen Barokjaar. “We kapen een beetje het kunstfestival”, lacht Pas. “We starten onze expo met een evocatie van het Rubensjaar 1977, in contrast met het gouden punkjaar 1978. Onze slogan is ‘Rubens irriteert’. We zetten de punk van The Kids tegen de worsten en de gadgets van het Rubensjaar.”

Onrechtstreeks is er wel een link naar het Barokjaar. Net zoals barok was punk luidruchtig, overweldigend en drong de stijl door in alle kunstdisciplines. Dat wordt uitvoerig geïllustreerd in de Lange Zaal van de Academie, die volledig zal worden verduisterd. De objecten worden uitgelicht met kleurrijk Tl-licht zoals in de punkjaren in de mode was.

Van Beirendonck en Fabre

Naughty Kids behandelt zeven thema’s. “We tonen hoe punk doordrong in de mode van bijvoorbeeld Walter Van Beirendonck en Martin Margiela. Dezelfde punktouch vinden we ook bij jonge performers als Jan Fabre, Danny Devos en Ria Pacquée. We brengen de magazines in kaart en de hotspots zoals de Cinderella, de 1000 Appeltjes, Club Moral en de Paradox. We hebben een reeks dia’s gevonden van punkslogans, de voorloper van street art, en we belichten de anarchistische attitude van het Anti Fascistisch Front, dat uit de punkbeweging groeide. We presenteren punkpoëzie en brengen getuigenissen van Antwerpenaren over hun contact met punk”, licht Johan Pas toe.

Tijdens de expositie worden ook de documentaires ‘Morgen zullen we de pogo dansen’ van Marc Didden en de Britse reportage ‘Bloody Bloody Belgium’ getoond. Er komen ook debatten. “Voortdurend schakelen we over van 1978 naar 2018”, zegt Johan Pas. “Radio Centraal, dat in die punkperiode ontstond, zal heel de expo lang komen uitzenden vanuit onze Wintertuin. Daar gaan ook de artiesten van het collectief Pink House aan de slag met de samengebrachte punkdocumenten, waarmee ze nieuwe publicaties samenstellen.”

‘Naughty Kids’ wordt meteen de opener van het Academiejaar. “De nieuwe studenten zullen met een brok energie en chaos geconfronteerd worden, die inspiratie moet geven. Dat blijft een belangrijke opdracht van de Academie.”

Materiaal gezocht

De voorbije maanden kwam al verrassend materiaal boven water, zoals foto’s, affiches, playlists en magazines. Maar er is ongetwijfeld nog veel achter, zoals mode, badges of cassettes van snel verdwenen groepen. Wie origineel Antwerps punkmateriaal ter beschikking kan stellen, kan contact opnemen met de Academie via johan.pas@ap.be .More info on the Web


Related group exhibitions: Naughty Kids
1440