29.IV.2016
21.V.2016
Coöp

curated by Sjoerd Paridaen

De laatste twintig jaar ontwikkelde Sjoerd Paridaen een werkmethode, die hij ‘correspondence art’ noemt. Het is een hogere variant van mail-art, die door de lage drempel eigen aan het genre vaak niet boven de middelmaat uit geraakt. Bij ‘correspondence art’ stappen twee gelijkwaardige partners die in elkaar geloven samen in een project. Ze reiken elkaar stimulerend materiaal  aan, dat over en weer gaat tot een van de deelnemers beslist dat het werk af is en het bijhoudt.  Daarop brengt hij of zij weer een nieuwe bal in het spel.

De methode ontstond zonder vooropgezet concept, als een toevallige uitloper van Paridaens deelname in 1990 aan ‘Ponton Temse’, de expo die Jan Hoet in Temse organiseerde als vingeroefening voor zijn Documenta 92. Samen met mail-artkunstenaars  Guy Bleus en Johan Van Geluwe maakte Paridaen in het station van het Scheldestadje een installatie. Geprikkeld door het werk begon suppoost Gino D’haeseleer tijdens de expo opvallende kaartjes naar Paridaen te sturen. Toen collega Laura van  de kaartjes bij Paridaen thuis zag, werd hij op zijn beurt geprikkeld. Hij gaf aan dat hij wat graag zulke post zou ontvangen om er wat mee te doen. Zo gezegd, zo gedaan. De artistieke correspondentie tussen Paridaen en Laura van loopt inmiddels een kwarteeuw en leverde naar brute schatting al vijfduizend bewerkte verzendingen op.

Na Laura van startte Sjoerd Paridaen andere correspondenties, met de Antwerpse beeldhouwer Wouter Feyaerts, de Nederlandse mail-artpionier Ko de Jonge, de Gentse installatiekunstenaar Frank Merkx en de naar Zuid-Afrika uitgeweken ontwerpster Veronica Gabriëlse. Ook met zijn zoon Merlyn, kunstschilder, en zijn drie jaar oude kleindochter Dalia startte Sjoerd Paridaen uitwisselingen op. Een vruchtbare  correspondence art met zijn gewezen studente en wielrenster Kelly Vanderhaeghen brak helaas vroegtijdig af. De meest recente ‘coöp’ kwam enkele maanden geleden op gang met galeriehouder en curator Walter Siemons.

(Frank Heirman)

De expo ‘COÖP’ toont ook een selectie uit het archief (sinds de tweede helft van de jaren 70) van Sjoerd Paridaen: met Arno Arts, Danny Devos, Guglielmo Achille Cavellini, Guy Bleus, Johan van Geluwe, Jos Houweling, Jürgen O. Olbrich, Ruggero Maggi, Thee en Taart Gezelschap.Friday 29th of April 2016 -> Saturday 21st of May 2016 in S&S Galerie, Gijselsstraat 60, Borgerhout, Belgium.weblink


Included works:

Related bibliography:
1747