Prime Time
Danny Devos en Luc Tuymans vinden samen ‘Ons Geluk’


Frank Heirman in Gazet van Antwerpen, Wednesday 14th May 1997, Belgium.


ANTWERPEN - "Op cultureel gebied gebeurt er weinig spannends in Antwerpen", is de mening van Jos Van den Bergh. Om zijn eigen stelling te ontkrachten opende de kunstcriticus en televisiemaker een eigen galerij temidden van peepshows, lunaparken en cafes. Een jaar lang toont Van den Bergh in de Antwerpse Breidelstraat vier fresco's van Luc Tuymans en een installatie van Danny Devos. De tentoonstelling kreeg de ironische titel 'Ons Geluk' mee.
Van den Bergh woont al jaren in de gore Stationsbuurt van Antwerpen. Toen hij in de Breidelstraat 5 een appartement en een benedenverdieping kon kopen, stond zijn besluit vast. In de vitrine aan de straatkant wou hij kunst tonen aan toevallige passanten. Een peepshow van kunst, gratis dag en nacht te bekijken.
Aanvankelijk was het de bedoeling om enkel de installatie 'Daders van dodingen' van Danny Devos te presenteren. Het is een gigantisch project-in-opbouw dat eerder al te zien was bij Galerij Annette De Keyser. Devos probeert alle Belgische moordenaars in kaart te brengen sinds 1959, zijn geboortedatum. Van de daders verzamelt hij gegevens en kadert hij de ogen in. In totaal vond hij al de namen van 800 moordenaars. Van een kwart er van bezit hij ook afbeeldingen van de ogen. Voorlopig is het project nog maar klaar tot 1970.
Het resultaat 'oogt' dreigend en somber. Vanop de muurwand gaapt een leger blikken je aan vanuit zware metale kaders De lege ogen geven hun geheimen niet prijs.
Op de tegenoverliggende muur heeft Luc Tuymans vier fresco's geschilderd. Voor drie ervan baseerde hij zich op eigen schilderijen die zich in musea en privé-collecties bevinden. Met het nieuwe portret van moordenaar John Gacy sluit hij aan bij de thematiek van Danny Devos Gacy, een kok in een Kentucky Fried Chicken, vermoordde in de jaren zeventig meer dan dertig jongetjes. Tuymans schildert hem bijna onherkenbaar met een mysterieuze koksmuts op.
Alle fresco's werden in een week tijd uitgevoerd en getuigen van verrassend vakmanschap, hoewel de techniek voor Tuymans nieuw was. De afgebleekte kleuren, de dreiging, het
spel op de schemerzone van concreet en abstract, alle eigenschappen die zijn doeken zo beroemd maken, zijn terug te vinden in de muurschilderingen.
Het zal voor Jos Van den Bergh een hartverscheurend moment worden wanneer op 26 april 1898 de tentoonstelling sluit en hij zijn muren terug zal willen witten.
Ons Geluk van Luc Tuymans en Danny Devos in Breidelstraat 5, Antwerpen. Op afspraak: 03/233.58.52
Een overzicht van 80 tekeningen van LucTuymans van 1975 tot 1996 is tot 29 juni te zien in het Kunstmuseum in - Bern, Zwitserland. Dertig tekeningen zijn bezit van het museum. Na Bern verhuist de expo in oktober naar het Berkeley Art Museum in Californie en in januari 1998  naar het Musee d'art contemporain in Bordeaux.
Related solo exhibitions: Ons Geluk
2209