Book for the Unstable Media
Danny Devos


Jozefien Van Beek in Humo, Tuesday 27th May 2014, Belgium.


Danny Devos maakt al sinds 1979 furore met heftige, zeer fysieke performances, waarvan meestal enkel een paar onscherpe foto's en wat flarden tekst over blijven: schuurpapier over huid, mes tegen keel, plastic zak over hoofd... Hij sloot zichzelf op in een krappe houten kist, liet zich van de trap naar beneden vallen, liep geblinddoekt rond een draaiende boormachine of liet zich zonder verzet in elkaar timmeren door een zwaargewicht bokser.
De tentoonstelling die hij nu in Brugge presenteert is een tikkeltje idyllischer: voor 'Picnic at Hanssenspark' bouwt hij het Hanssenspark uit zijn geboortestad Vilvoorde na op schaal 1/10. Daarvoor sleepte hij in een voormalige katoen- en wolweverij 45 kubieke meter turnaarde aan, waarin hij zaden, grassen, kruiden, netels, distels en ander onkruid plantte. De artificiële ruïne van het romantische negentiende-eeuwse stadspark bouwde hij na uit afgedankte kantoormeubelen.
De groepstentoonstelling 'Crime in Art' in Krakau sluit dan weer dichter aan bij zijn extreme performance-œuvre. De link tussen misdaad en kunst wordt er onder meer belicht door Andy Warhol's 'Electric Chair', een foto uit Larry Clark's 'Tulsa'-reeks, werk van Christian Boltanski en vooral: de tien 'DangerWorks' van Devos, die titels dragen als 'Serial Killer Flags', 'Norman Bates Loves the Arts' en 'Burn Bundy Burn'. Of 'Ed Gein Gloves' naar de gewoonte van seriemoordenaar Ed Gein om stukken uit zijn slachtoffers te verwerken tot nuttige voorwerpen.
Devos is al lang gefascineerd door misdaad, moord en seriemoordenaars - hij correspondeerde met John Wayne Gacy, Freddy Horion en Michel Bellen, de Wurger van Linkeroever. Een terugkerende droom van Bellen leidde in 1994 tot 'Wurger's Droom': Devos ging op één van Bellens plaatsen delict omgekeerd tussen vier bomen hangen met bijlen aan armen en benen en een plastic zak over het hoofd.
Niet al zijn werk is luguber, Devos heeft ook gevoel voor humor, én voor romantiek. Voor een performance in 1980 nodigde hij vrienden en kennissen uit om hem te komen zoeken in het internationaal Cultureel Centrum in Antwerpen, waar hij zich eerst verstopte en vervolgens staaptabtetten innam. Later schreef hij: 'Op 2 augustus 1980 werd ik gevonden door Anne-Mie Van Kerckhoven. Op 2 April 1983 zijn we getrouwd.
Met Van Kerckhoven richtte hij in 1981 ook de noisegroep Club Moral op waarin tegenwoordig ook Mauro furore maakt, en in 1997 stelde hij tentoon met Luc Tuymans - een gebeurtenis die door Humo-fotograaf Herman Selleslags vereeuwigd werd in zwart-wit. Danny Devos is een levende legende, en u weet het niet.

'Picnic at Hanssenspark'. tot 29 juni, De Bond, Brugge. www.ccbrugge.be
'Crime In Art' tot 28 september, Mocak, Krakau. www.mocak.pl

Related solo exhibitions: Picnic at Hanssenspark
Related group exhibitions: Crime in Art
2475